Här fanns tidigare en mall för att göra sin egen årsredovisning. När jag lade ut den år 2015 var den välbehövd, vilket inte minst många tack-kommentarer visade. Sedan dess har mycket hänt!

Bolagsverket vaknade sommaren 2016 och gjorde egna exempel-mallar för årsredovisningar. De är förstås bättre än den som jag hade lagt ut här, så vill du verkligen göra din egen årsredovisning, bör du ta dig en titt på www.bolagsverket.se.

Något senare introducerade Bolagsverket möjligheten att lämna in helt digitala årsredovisningar. Observera att vi här inte pratar om att skicka in en pdf med e-post eller liknande; det handlar om att använda ett bokslutsprogram som kan skicka årsredovisningsinformationen som ettor och nollor direkt in i Bolagsverkets system.

Efter en trög start, verkar nu allt fler företag välja den vägen och det börjar redan talas om att det ska bli obligatoriskt någon gång 2021-2022. Till min glädje har jag kunnat läsa att Bolagsverket tagit mina (och säkert många andras) synpunkter om de minsta företagens situation på allvar. Eftersom det inte finns något lagkrav på att använda bokföringsprogram eller på annat sätt tvingas lägga pengar på externa lösningar för att få ihop räkenskaperna, blir det bakvänt med ett obligatorium när det gäller att ha – och betala för – ett bokslutsprogram, om enda syftet är att kunna lämna in den årsredovisning, som alla aktiebolag är tvungna att lämna in. Skatteverket ställer inte sådana krav på inlämningen, så varför skulle Bolagsverket ha rätt att göra det? Nu verkar det glädjande nog som att de jobbar på att erbjuda någon form av undantag för de allra minsta och enklaste företagen.

Samtidigt har tiden kommit för JUV Ekonomi att ta det digitala steget även på det här området. En viktig anledning till att det sker just nu (våren 2020), är att programvarumarknaden på allvar kommit igång med riktigt smarta och trevliga lösningar för bokslut. Jag har utvärderat två lösningar (det finns helt säkert många fler), som båda var jättebra och fastnade för Årsredovisning online, som jag nu kommer att använda i minst två år. En fördel med det systemet är att man kan göra både årsredovisning och deklaration i samma program och lämna in allt digitalt. Det kostar en liten slant (för mig) för varje bokslut jag gör, men jag kommer troligen att tjäna lite tid och framför allt kommer årsredovisningarna att hålla högre kvalitet. Ett steg helt i linje med den utveckling jag följt i tio år i JUV Ekonomi med andra ord!